Lagzik

és törvényszerűségeik

Minden lakodalom más, aztán mégis ugyan olyan. Nekem legalábbis minden alkalommal az az érzésem, hogy már tudom mi fog történni; egyvalaki biztosan nagyon be fog rúgni, lesz aki balhézik, lesz édes kisgyerek, akit nem lehet letenni aludni, mert folyton pörög és a menyasszonynak hajnalra bedagad a lába.

1. A részeg

Minden lagziban van minimum egy részeg. A legjobb, ha vidám-részegre issza magát az illető és nem balhés vagy énekes vagy sírós részegre. A vidám részeg mindenkinek mosolyt csal az arcára (közben mindenki örül, hogy nem az ő férje, apja áll ott és énekel, táncol a tömeg közepén kigombolt inggel). Ha szerencsénk van, akkor a vidám részeg a legkedvesebb és legjófejebb ember a tömegben, akitől bármilyen szívességet kérhetsz és aki bármikor mesél egy viccet, hogy jobb kedved legyen. Ha nincs szerencsénk, akkor az agresszív részeggel lesz dolgunk, vele viszont tényleg lesz - elsősorban el kell távolítani a násznéptől és mihamarabb ágyba kell dugni sok-sok vízzel és aszpirinnel, különben lefikázza majd a menyasszonyi tortát, szidja a zenekart, az örömanyát. Ezt nem akarjuk. A megfigyelésem az, hogy a részeg bírja a legjobban a bulit...a szolid részeg csak dülöngél a násznéptől elszeparáltan egy sarokban és magában táncol, a vidám részeg a tömeg közepén csápol és egyedül neki nem lesz izomláza másnap (ezt hogy???).

2. A menyasszony, a vőlegény

A merő nyugalom vőlegény és a stresszarc menyasszony, aki a műszempillájától a fátylán át az ételekig mindenen aggódik. Nem lesz elég a vacsora (mindig minimum a harmada mindennek megmarad...), a zenekar unalmas slágereket nyom majd, a süti megszárad, meleg lesz, hideg lesz, esni fog, letörik a műkörme (amúgy minek épített műköröm?), leszakad a ruhája, letörik a cipősarka. Ki mit mond majd, kinek mi hogyan tetszik (erről érdemes lenne lassan mindenkinek leszokni...!). Ez az ő nagy napjuk, a nap végére ők lesznek a legfáradtabbak, a bulit 2-3 nap alatt pihenik ki. Nászéjszaka? Na ne már...!

3. Az örömszülők

A menyasszony és a vőlegény 100×osora felnagyított hasonmásai stresszben és parában. Erről nincs többet mit mondani...Hajnali 4-5 körül kezd oldani a feszültség.

4. Akit még soha nem látott egy rokon sem

Vannak olyan vendégek, akiket egyik fél sem ismer, de mivel a két fél rokonsága sem ismeri egymást, ez senkinek sem tűnik fel. Potyautas, aki kihasználja az ingyen buli adta lehetőségeket - falusi lagzikban a legkönnyebb belógni, illetve a nagy városi esküvőkön, ahol nincs szigorú beléptetés. Mindenkihez van egy-két jó szava. Könnyű eljátszani, hiszen csak mosolyogni és bólogatni kell. 1-2 pálinka után ez bárkinek gyerekjáték. "Tudod, Ferikének a fiának vagyok a szomszédja. A Teri néniéknél...hát nem tudod? A sor végén, a szilvafánál. A kis Ferikének, nem a favágónak, a másiknak!" - soha nem derül ki az igazság...

5. A cuki kisgyerek, aki ellopja a bulit

Aki folyton táncol, folyton pörög, iszonyú aranyos és mindenezek miatt mindenki őt nézi a lényeg helyett. Kis ártatlan angyalka, akin a habos-babos kisruha jól mutat, a mini öltönytől elolvad mindenki. Folyton mosolyog, nem kiabál, nem sír, nem vergődik, csak jól érzi magát és élvezi, hogy 10-kor még nincs pizsiosztás. Anyukája a hóna alatt viszi ki hajnali 4-kor, amikor ő már alig bírja nyitva tartani a szemét, de a gyerekben még mindig nem merült le az elem. A legjobb, ha kislány és kisfiú kézenfogva cukiskodik együtt a táncparketten. Youtube gyanús események ezek a pillanatok!

6. A punnyadt

Aki szabotálja a bulit és direkt nem tetszik neki semmi. Se a vacsora, se a zene, se az, hogy nem az ágyában fekszik...Miért húsleves van, ebben a melegben ki kívánja a húslevest? Töltött káposztaaaa? Sós, sokkal jobbat csinálok. A süti hol van már? Miért csak 3 féle van? Én nem táncolok, nem szeretek. Erre a zenére? Na ne röhögtess...Buligyilkos. Bár hozzá kell gyorsan tennem, hogy a mulatást nem mindenki ugyan úgy értelmezi. Én például szintén nem vagyok nagy táncos, inkább eliszogatok, elbeszélgetek a vendégekkel és rég nem látott rokonságommal. A kettő nem ugyan az.

Mindezekkel együtt az esküvőkön mindenki elérzékenyül, hiszen ez egy örömteli esemény. Szép dolog a házasság, továbbra is azt mondom a komoly 4 évemmel a hátam mögött eme intézményben...