Erdélyi mulatozás

Lakodalomba voltunk hivatalosak családommal a hét végén, első unokatestvérem ment férjhez. Erdélyben azonban más törvények uralkodnak, mint nálunk, igazi "parasztlakodalomba" csöppentünk. Sok-sok kaja, híres erdélyi vendégszereret, házi pálinka és koccintós bor, vőfély, násznagy, 200 fős vendégsereg, igazi "aranyeső a szép kis szádra" élő zenével és tánccal.

A mulatozás hajnalig tartott, ahogyan azt illik és kell. Vegyes vendégsereg volt hivatalos a zenés-táncos estélyre. Érdekes, mennyire más egy erdélyi házasságkötés a magyarhoz képest. A tájszóláshoz egy idő után hozzászokott a fülem, a polgárin azonban a násznép egyik tagja irányította mini laptopról a zenét (hol hangosabban, hol halkabban), a fotós egyben videós is volt, gyűrűt nem húztak, esküt nem mondtak, ültetési rend nem volt, a főasztalnál a násznagyok ültek és nem a szülők, menyecskeruha nem volt és szénsavmentes üdítő se. A ceremóniákat hamar lezavarták, a party pedig már 7 körül megkezdődött. A lánykikérés előtt a vőlegény a menyasszonyt jó szokáshoz híven nem láthatta, így a beállított fotók a ceremóniák után és a vacsora előtt készültek el a kultúrház parkjában. A két ceremónián nagyjából olyan 50 ember vett részt, ehhez képest a lakomára 200 ember jött el, érdekes, hogy a lényegre kevesen voltak kíváncsiak, bár a helyiek ezt azzal magyarázták, hogy az állatok etetése után érnek rá az emberek közül sokan a meghívottak közül. Hát, nem tudom, szerintem ez tiszteletlenség...A pár szép volt, ugyan kicsit eltúlzottnak éreztem mindent: műkörmöket, díszeket, ékszereket, ruhákat, csillámot és köveket. De boldognak tűntek és a násznépnek csak ez a lényeg!

Az ember akkor örül csak igazán annak, ami és annak, ami körülveszi, amikor látja, mi lett volna, ha...mi lett volna, ha ezelőtt sok-sok évvel a szüleim is beálltak volna a sorba és most úgy és ott élnénk, ahol a rokonaim. Máshogy nevelkedtem, máshoz szoktam és ezen már nehéz lenne változtatni, nekik pedig ez a megszokott. Jól érzik magukat ott és úgy, ahogyan élnek.

Egyébként egyáltalán nem töltődsz fel 4 nap munkanélküliségben. Főleg, ha kelet felé veszed az irányt és 700 kilométer autókázás után még 1 egész álló napig mulatozol. Még talán 1 nap kell és helyreáll a rend bennem is! Ők ketten pedig már talán elhálták a nászéjszakát és a boldog fiatal párok életét élik, immár kettecskén.