Hurma

Ezt a gyümölcsöt találtam ma a piacon. Még nem kóstoltam soha, ezért fő a változatosság alapon muszáj volt vennem egyet, no meg hajtott a kíváncsiság is, vajon mi lehet az a hurma és hogy nézhet ki belülről? Hát így:

 

Az ízét nem nagyon tudnám semmihez sem hasonlítani, talán picit az érett mangóra hajaz, de édesebb. Gondolkoztam rajta, hogy kiszedem a magjait és elültetem, hátha lesz belőle egy hurmafám, de nem volt benne mag, szóval nem tudom hogyan szaporítható. Kár, hogy nem igazán van olyan piac, bolt, ahol tonnaszámra lehet kapni paradicsomi áron ezt a gyümit, gondolom akkor már mindenki evett volna belőle legalább egyszer. Sajnos szinte sehol nem kapható és ha igen, akkor is elég drágán...Ez a darab 180,- forintba került, pedig megettem volna belőle kóstolás után még ötöt, annyira ízlett, de ha kiszámoljuk elég húzós kis nasi lett volna (ráférne erre is a csipszadó mi?). Fogalmam sincs, hogy Burmában terem-e hurma, de Kínában és Japánban igen. Hát, a szusi megkóstolása után egyből tudtam, hogy a csíkszeműek tudnak valamit...Nálunk is termeszthetnék ugyan így, mert igazából jól tűri a fagyokat és nem egy igényes gondozású növény. Szorgalmazni fogom anyósomnál ezt a gondolatot :). Kevés benne a kalória, nem hízlal, de rostos és lédús, egyszóval: isteni!